از آنجایی که عسل سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی است، فواید سلامتی و دارویی آن بسیار زیاد میباشد. بطوریکه اغلب جایگزین سالمی برای شکر در نظر گرفته میشود. اما آیا از مضرات عسل طبیعی در صورت مصرف بیش از حد نیز آگاه هستید؟
بحث دائمی بین فواید و مضرات عسل مانند افزایش وزن، افزایش سطح قند خون و واکنش های آلرژیکی که می تواند ایجاد کند، وجود دارد. اما آیا این بدان معناست که باید مصرف عسل را متوقف کرده، کنار گذاشته و دیگر مصرف نکنید؟
برای پاسخ به این سوال، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
مصرف بیش از حد عسل ممکن است منجر به عوارض مختلفی برای شما شود. به عنوان مثال، مصرف مکرر عسل که حاوی مقدار زیادی قند است، ممکن است به چاقی، دیابت و فشار خون بالا منجر شود.
همچنین، عسل حاوی سموم طبیعی یا اسپورهای باکتری می باشد که مصرف آن میتواند به عوارضی مانند حالت تهوع و استفراغ منجر شود.
در ادامه چند مورد بارز دیگر از مضرات عسل را بیان کردهایم که آنها را با هم بررسی خواهیم کرد.
یک قاشق غذاخوری عسل (21 گرم)، حاوی 64 کالری می باشد و حاوی مقدار زیادی قند است که مصرف مکرر آن میتواند منجر به افزایش وزن، چاقی و خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با چاقی را افزایش می دهد.
اگرچه آلرژی به عسل نادر است، اما افزایش مصرف غذاهای حاوی عسل به عنوان یک عنصر کلیدی، ممکن است فرد را در معرض خطر قرار دهد. در واقع آلرژی به عسل می تواند منجر به آنافیلاکسی شود که یک وضعیت تهدید کننده زندگی می باشد که با بثورات پوستی، تورم صورت، حالت تهوع، استفراغ، خس خس سینه، سرفه، سردرد، سرگیجه، خستگی و شوک مشخص می شود.
مصرف عسل برای نوزادان (کودکان زیر یک سال) توصیه نمیشود زیرا عسل ممکن است منجر به بیماری بوتولیسم در نوزادان شود که می تواند عوارض جدی و حتی مرگباری برای آنها داشته باشد. در واقع بوتولیسم منجر به اختلال در عملکرد حرکتی، یبوست و سایر مشکلات گوارشی، شلی، افتادگی پلک ها، از دست دادن حالات صورت و کنترل سر، گریه ضعیف و نارسایی تنفسی می شود.
از این رو، نوزادان باید از هرگونه محصولات و مکمل های حاوی عسل دور نگه داشته شوند (حتی اگر به مقدار کمی باشد).
اگر دوست دارید بیشتر درباره این موضوع بدانید میتوانید “خطرات خوردن عسل برای کودکان | 10 اشتباه مرگ آور” را مطالعه کنید.
اگرچه عسل می تواند جایگزین بهتری برای شکر باشد، اما مصرف بیش از حد آن می تواند برای سلامتی شما مضر باشد. در واقع مصرف طولانی مدت عسل می تواند سطح هموگلوبین A1C (هموگلوبین متصل به گلوکز) را در خون افزایش دهد که منجر به افزایش سطح قند خون و ابتلا به دیابت می شود.
پس بهتر است عسل را در حد اعتدال مصرف کنید و اگر مبتلا به دیابت هستید، توصیه می کنیم قبل از گنجاندن آن در رژیم غذایی خود با پزشک متخصص مشورت کنید.
عسل می تواند باعث اسهال شود. زیرا عسل حاوی فروکتوز بیش از گلوکز است که منجر به جذب ناقص فروکتوز در بدن می شود و در نتیجه موجب اسهال می گردد.
عسل به طور طبیعی حاوی میکروب هایی شامل باکتری ها، مخمرها و کپک ها می باشد که از گرد و غبار، هوا، خاک و گرده به وجود می آیند. اما از آنجایی که عسل دارای خواص ضد میکروبی است، این میکروب ها معمولاً جای نگرانی ندارند. با این حال، این احتمال وجود دارد که عسل بتواند آلودگی ثانویه داشته باشد که این آلودگی می تواند ناشی از پردازش توسط انسان، ظروف، باد و گرد و غبار باشد.
اگرچه این نوع آلودگی برای عسل نادر است، اما مهم است که احتیاط کنید و اگر سابقه مسمومیت غذایی دارید، از مصرف عسل اجتناب کنید یا آن را فقط از یک فروشنده مطمئن خریداری نمایید.
عسل، به عنوان یک منبع طبیعی از شکر، دارای خواص ضدباکتری و ضدالتهابی می باشد. اما اگر به مقدار زیاد مصرف شود، میتواند منجر به افزایش سطح اسید در دهان شود که باعث ایجاد محیط مناسب برای رشد باکتریها و سایر میکروارگانیسمها میشود. این میکروارگانیسمها میتوانند به پوسیدگی دندان و آسیب به لثه منجر شوند.
بهترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ناشی از مصرف بیش از حد عسل، این است که مصرف عسل را به مقدار معقول محدود کنید و دندانها را پس از مصرف عسل بشویید. همچنین، مصرف مکملهای حاوی فلوراید نیز میتواند به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.
علاوه بر این، مراجعه به دندانپزشک برای بررسی دورهای و درمان مشکلات دندانی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
اگرچه عسل دارای اثرات تسکین دهنده پوست است، اما می تواند برای انواع پوست مناسب نباشد. شواهد نشان می دهد که محتوای قند بالای عسل می تواند آکنه را در برخی افراد تشدید کند.
علاوه بر این، عسل تجاری همچنین حاوی مواد افزودنی و نگهدارنده دیگری است که ممکن است پوست حساس را تحریک کند و احتمالاً باعث سایر مشکلات پوستی شود. پس اگر آکنه شدید دارید، قبل از استفاده از عسل به صورت خود یا به صورت خوراکی، با متخصص پوست خود مشورت کنید.
عسل یک شیرین کننده طبیعی و جایگزینی سالم برای شکر است که بسیار مغذی می باشد و حاوی آنتی اکسیدان هایی است که فواید بسیاری دارد.
با این حال، مصرف بیش از حد عسل ممکن است عوارض جانبی غیرمنتظره ای ایجاد کند و منجر به افزایش وزن، آلرژی، بوتولیسم نوزاد، افزایش سطح قند خون، اسهال، مسمومیت غذایی و پوسیدگی دندان ها شود.
بنابراین، باید عسل را در حد اعتدال مصرف کنید و اگر شرایط پزشکی دارید حتما با پزشک خود مشورت کنید.